NE SMEM DA POGREŠIM

Svaka greška služi kao lekcija. Veoma je dobro grešiti jer tako napredujemo i saznajemo kako ne treba raditi. Problem nastaje onda kada čovek ne želi da ima grešku, odnosno kada se uplaši i dobije krivicu od onoga što je uradio. Ta krivica mu ne dozvoljava da radi bilo šta ponovo. Onda on ne radi ništa samo da ne bi napravio grešku. To je zaustavljanje. Kreću negativne misli, anksioznost, depresija. Zbog toga, nemojte se plašiti da grešite, uvek ste radili najbolje što ste umeli i sasvim je prirodno da grešimo. Ako grešku uzmemo kao lekciju, to znači da na taj način želimo da izađemo iz pogrešnih uverenja. Dok pravimo greške, osećamo da smo loši, jadni, nesposobni. Ja je ranije nisam gledao kao na lekciju, a sada mi je greška veoma dobar drug. Volim da grešim jer tako učim i napredujem. Dok je anksioznost prisutna, ne treba vam još jedna greška i tada stojite. To stajanje je anksioznost.

Da biste pokrenuli život, morate praviti greške i učiti iz njih. Kada greške u mišljenju postanu učestale i kada uzmu maha, osoba počinje da ima krivicu, oseća anksioznost, bes, potištenost, razočarenje. Kada sve te emocije oseti, osoba se tada odrekne i odgovornosti za svoj život jer ona sve radi pogrešno. Praviti greške nije prijatna, ali je dobra stvar jer tako izlazimo iz okova naučenog. Najčešće greške koje mogu da nas bace u loš osećaj i zbog kojih padamo su misaone greške. Njih pravi svaki čovek, a kod anksioznosti su dosta učestalije zbog straha i nemoći da se funkcioniše normalno. Kada se čovek povuče, sa tim načinom razmišljanja, on upada još dublje u anksioznost. Ako u anksioznosti uspemo da iz grešaka naučimo, to je zapravo odlična stvar koja će vas katapultirati iz tog lošeg stanja. Nećete biti više anksiozni ukoliko ove načine razmišljanja prepoznate i osvestite svaki put kada dođe taj trenutak da ponovo pravite istu grešku. Dakle, važno je pre svega videti koje su greške, da bismo mogli na njih da utičemo.

Počinjao sam da radim kao frizer, po kućama. Napravio sam vizitkartice, podelio po sandučićima. Pozvala me je žena i pitala da li mogu da joj uradim pramenove, a bila je nedelja i nisam imao hidrogena od 12%. Jedino je radila dežurna apoteka, gde su imali samo koncentrovani hidrogen. Uzeo sam ga, jer sam odmah skočio na zaključak da je koncentrovani najjači, dakle to je isto što i 12%. Nisam ni čitao šta piše na njemu. Odem kod žene, umutim blanš, izvučem pramenove, namažem kosu i uvijem u foliju da se lepo ugreje. Odem u drugu sobu da šišam njenog muža. Žena počinje da vrišti posle deset minuta, peče je. Ja se usrao, ne znam zašto je peče i šta se desilo. Za one koji ne znaju, kosa gori već na 15% hidrogena, koji se ne koristi. Koncentrovani koji sam ja kupio je bio 34%.

Prilazim ženi, folija joj skakuće po glavi. Kada sam otvorio foliju, silikonska kapa je izgorela, a cela gornja površina glave je ostala ćelava. Dlaka je postala rastopljena i razvučena kao žvaka. Predlažem joj da idemo na pranje kose, a ona viče da će izdržati još ako je potrebno da bi postigla željenu boju. Sređuje se za svadbu svog sina. Meni već nije dobro, a njenog muža sam ostavio na pola ošišanog. Perem joj kosu, sakrivam one dlake. Perem joj venac od kose oko glave, dok je ostatak ćelav i crven. Umotavam joj glavu u peškir dok ona viče da je boli, ali i dalje ništa ne provaljuje. Prilazi ogledalu, skida peškir, a ja ukopan, gušim se, hoću da bežim a ne mogu ništa da učinim. Počinje da urla. Majku ti jebem! Gubi se!’’ Trčim u sobu da pokupim mašinicu, čupam je iz struje. Istrčavam iz kuće, a muž i žena počinju da me jure. Kada sam se okrenuo u jednom trenutku, video sam ćelavu ženu i muža ošišanog do pola. Uspeo sam da pobegnem. Otišao sam u apoteku i napao apotekarku jer prodaje takav hidrogen, a zapravo ona nije ništa kriva. Ja sam skočio na zaključak, što sam tek posle skontao.

Zbog ove greške dugo nisam smeo da se usudim da radim sa bojama. Međutim, kasnije kako sam napredovao, postao i član Loreala, bio sam veoma dobar u bojama. Poenta je da je skroz u redu osećati se loše prilikom greške, ali ta greška služi isključivo za vaš rast…

Napravite spisak prepoznajte ih i promenite ih, odnosno izvucite lekcije.

Share-uj stranicu

Related Posts