DA LI LAŽEŠ?

Šta je laž? Nešto što nije istina? A šta je istina? Kada slažeš, osećaš se loše i neprijatno, ali smatraš da ti je potrebno neko vreme kako bi postupio/la iskreno. S druge strane, veruješ u laž, jer u određenim situacijama, iako su kontradiktorne, želiš da veruješ u ono što želiš. Veruješ, jer su čuda moguća.

Kada se laž najviše upotrebljava?

Kada ti se javi potreba da impresioniraš druge, da ne razočaraš nekog, kada si povređen/a, kada želiš da manipulišeš, privučeš pažnju, iskažeš superiornost, bežiš od odgovornosti, želiš nekoga da zaštitiš, da nešto postigneš ili izbegneš određenu situaciju. Imaj u vidu da jedna laž povlači drugu što dovodi do života u lažima, obmana, prevara i nepoštenja. 

A kako to tvoje telo reaguje, a samim tim te i odaje?

U momentima laganja, telo uglavnom reaguje jer laganje je generalno neprijatno i izaziva svrab i peckanje u facijalnom i vratnom delu. Simptomi su sledeći:

1 – nakašljavanje i pročišćavanje grla

2  – neujednačen ritam disanja

3  – ukršten položaj stopala ili nervozno tapkanje stopalom

4 – umanjena gestikulacija, ruke su u džepovima ili se njima dodiruju glava, nos, brada, uši

5  – zenice se skupljaju

Laganje je svesna aktivnost i ljudi lažu kako bi nešto postigli. Ali, kad-tad, pre ili kasnije, istina izađe na videlo. Istina je istina i kakva god bila, treba je prihvatiti takvu kakva jeste.

Međutim, gorenavedeni simptomi služe za prepoznavanje laži radi samoodbrane. Najvažniji momenat je zapravo momenat samoobmane? Kako se zaštititi od sebe?

Budi iskren/a prema sebi, kako bi uvek bio/la iskren prema drugima.  Ako želiš da se razvijaš i napreduješ, treba da prestaneš da lažeš, jer pre svega, lažeš sebe. Laž je ta koja usporava, zamagljuje, iako je tako razumljiva i tako ljudska.