DA LI SU SVI PROTIV MENE?

Da li imaš periode kada ti ništa ne ide od ruke? Nailaziš na zid gde god da se okreneš.  Stičeš utisak da su se svi okrenuli protiv tebe i padaš u depresiju. Krećeš da se samosažaljevaš i polako, ali sigurno krećeš da se zaglavljuješ u tom krugu. Kreće period pakla kada su ti svi oko tebe krivi ili rođeni pod srećnom zvezdom. U takvom si stanju da ne možeš ni sa kim voditi ni normalan razgovor. Kada ti neko poželi dati neki konstruktivan kritički savet, ulaziš u vatru i krećeš da se svađaš.

Ako je sve to tako, jedino što ti preostaje jeste da se zagledaš u sebe, jer ne možeš doveka vikati Nije do mene, do drugih je, jer to ne mora uvek biti tačno. Sve zavisi isključivo od tebe. Kopaj po sebi, postavi sebi neka pitanja kao što su dolenavedena:

1 – Da li postoji šablon nekih događanja?  Da li se određene situacije ponavljaju?

2  – Kako se ti osećaš u tim momentima? I zašto se tako osećaš?

3 – Da li i ti imaš šablon ponašanja koji doprinosi situaciji? I iz kojih razloga imaš potrebu da tako reaguješ?

4 – Šta bi ti voleo/la?

5  – Da li osećaš neki strah i zašto i šta je najgore što može da se desi, i ako se desi Pa šta?

Mi od detinjastva i interkacijom sa drugima gradimo sliku o sebi i sopstvenom okruženju. Ukoliko su te interakcije prijatne, razvijamo pozitivna uverenja o sebi i drugima. Ali, ako su one negativne i traumatične, razvijamo niz negativnih uverenja. Negativna uverenja su da nismo dovoljno dobri, da će nas drugi uvek povrediti, da treba da preuzmemo krivicu za tuđa ponašanja i da je svet jedno opasno mesto.

Ipak, ova uverenja su mogu promeniti. Ako se pojave loše misli, seti se da su one interpretacija neke situacije. Mogu biti tačne, ali i pogrešne. Ne moraš im verovati samo zato što su se pojavile. Pokušaj realno sagledati situaciju.

Vreme je da prihvatiš sebe takvog/u kakav/va jesi. Nisi savršen i učiš. Prepusti se saznanjima. Ne boj se greške, jer danas ćeš pogrešiti, ali će ti ta greška sledeći put pomoći. Izrazi se. Drugi ne umeju da čitaju tuđe misli. Ne plaši se. Ustani i bori se za sebe. Budi i ti rođen/a pod srećnom zvezdom.