DA LI ZNAŠ DA KAŽEŠ NE?

Došao/la si s posla preumoran/na i jedva si čekao/la da dođeš kući da se opustiš uz toplu kupku, čaj i neku knjigu. Zove te drugar u 8 uveče i objašnjava ti kako mora da odradi neki zadatak sutra do 12 popodne. Od tebe traži da mu baš ti odradiš zadatak umesto njega jer on ne može, ne zna itd. Ti nerado pristaješ da mu pomogneš jer, pobogu, to ti je prijatelj, zašto mu ne bi pomogao/la. Krećeš da radiš zadatak, počinješ da osećaš nervozu i nelagodnost. Kroz glavu ti se mota da si već umoran/na, želeo/la si da dođeš kući i da kuliraš. Pitaš se šta ti je trebao ovaj zadatak?

I zaista zašto ti je trebao i zašto nisi rekao/la jasno NE?

Često radiš stvari za druge i ideš protiv sebe iz više razloga. Prvo, što smatraš da ćeš biti loša osoba ako odbiješ, što ima negativne posledice na tebe. Drugo, što imaš izražen osećaj krivice koji se brzo trigeruje ukoliko ne ispuniš očekivanja drugih. Treće, plašiš se da ćeš ostati bez tog prijatelja ako mu odbiješ uslugu jer smatraš da bi te drugi prihvatili, ti treba da daješ. Četvrto, možda želiš da pokažeš superiornost i da sebi daš na značaju zato što smatraš da više vrediš ako radiš za druge. Ovo jako iscrpljuje na psihofizičkom nivou.

Imaj u vidu da ljudi koji traže usluge, nemaju meru i uvek traže još i možda više.

Kako reći NE?

1 – Oslobodi se svih emotivnih prepreka koje se javljaju kao moguće reakcije druge osobe. Uradi kako se osećaš u tom momentu. Ako ne želiš uraditi nešto, tako i reci bez straha, jer ako ti je osoba pravi prijatelj, ona će ostati tu. Ako ti je prijatelj samo jer joj činiš usluge, onda ti takav prijatelj ni ne treba.

2  – Kada kažeš NE, treba da zvučiš samouvereno, bez drhtavog glasa ili reči tipa Pa ne znam, uf, Joj jer time stvaraš prostor drugoj osobi da te dalje moli i ubeđuje, a ti već jako dobro znaš da nešto ne želiš. Ne treba da osećaš krivicu, jer, seti se, umoran/na si, nije ti do toga i zašto bi crpeo/la sebe.

3 – Seti se da si čovek sa vrlinama i manama.

4 – Seti se da imaš pravo da kažeš da nešto ne želiš

Nemoj sebi tovariti više nego što možeš da podneseš, naročito kada su tuđe obaveze u pitanju. Svaki put podseti sebe na taj mučan osećaj kada na nešto pristaneš. Postavi granice i oslobodi se titule da si neko ko čini usluge drugima. Učini sebi ovu uslugu.