DEFICIT JODA

Jod je jedan od ključnih minerala za pravilan fizički i mentalni razvoj. Posebno je značajan za rad štitne žlezde. Štitna žlezda luči tiroidne hormone koji utiču na većinu metaboličkih procesa i samim tim poboljšavaju razvoj organizma.

Nedostatak joda može dovesti do:

Osećaja umora – Nedostatak joda manifestuje se kroz usporeni metabolizam i osećaj slabosti.

Poremećenog rada štitne žlezde – Štitna žlezda otiče usled pokušaja da dodje do ono malo joda koje je ostalo u krvotoku. Najčešći simptom je oticanje štitne žlezde.

Poremećaja raspoloženja – Nizak nivo hormona štitne žlezde povezan je sa depresijom i anksioznošću. Nizak nivo tiroidnih hormona loše utiče na nivo serotonina i dopamina (hormoni sreće) koji direktno utiču na raspoloženje.

Problema sa pažnjom i pamćenjem – Jod je neophodan za koncentraciju i pamćenje, tako da njegov nedostatak itekako loše utiče na fokus.

Suve kože – Manjak joda dovodi do manje znoja. Znojenje regulišu hormoni štitne žlezde.

Osećaj hladnoće – S obzirom na to da metabolizam usporava, telo ne proizvodi dovoljno toplote i zato je prisutan osećaj hladnoće.

Slabi nokti – Nedostatak joda može prouzrokovati slabe i krhke nokte kao i odvajanje nokatnog dna od nokatne ploče.

Gubitak kose – Nizak nivo joda utiče loše na regeneraciju folikula dlake.

Jod se ne prozivodi u našem organizmu, već ga moramo uneti hranom. Odrastao čovek bi trebalo da unosi 150 – 200 mikrograma joda.  Namirnice koje sadrže jod su sledeće: kuhinjska jodirana so (koju svi imamo u kući), losos, tunjevina, sardine, školjke, banana, brusnica, maline, krompir, pasulj, jaja, meso, mlečni prozivodi.

Osećaš li neke od simptoma? Ako da, ceger u ruke i u kupovinu namirnica bogatih jodom kako bi nadomestio/la njegov nedostatak.