HOĆU DA POBEGNEM, ALI KUDA?

Polako se spustila noć i ti si ostao/la sama kod kuće. Kreću misli sa svih strana, kreće anksioznost, neki osećaj tuge, zbunjenosti i dođe ti da pobegneš, ali gde? Imaš želju samo da se skloniš od svih i svega i da budes sam/a. Sa druge strane, gde god da odeš, nećeš uspeti da pobegneš od sopstvenih misli i osećanja, jer su oni deo tebe. Gde god da kreneš, oni idu sa tobom.

Da li si čuo/la za izraz Papir trpi sve? Da li znaš da pisanje popravlja mentalno zdravlje i pomaže pri postizanju psihološkog blagostanja?  Pri tom, pisanje ne košta ništa, a ipak je jedna od efikasnih načina rada na sebi.

Koji su sve to dobrobiti pisanja?

1 – Smanjuje stres – pisanje ima oslobađajuće dejstvo, jer na taj način olovkom i papirom ispisuješ svoje misli i osećanja i tako ih se oslobađaš.

2 – Upoznavanje sebe  – zapisivanjem svojih misli i osećanja u datim trenucima i situacijama, možeš bolje razumeti šta je to što voliš, šta je to što te povređuje i na koji način reaguješ na svoju okolinu. Vremenom, dobijaš uvid u to kakav si bio/la nekada, a kakav/v a si sada.

3 – Bolja percepcija – često ti neke situacije deluju bezizlazno, ali pisanje je tu da ti pomogne da shvatiš da možda ništa nije toliko strašno. Pomaže ti da se odvojiš od problema i gledaš na njega malo objektivnije.

4 – Razvija maštu i kreativnost – imaš priliku da slobodno izraziš svoje misli i osećanja, a da pri tom, ne brineš o tome da li će te iko osuditi. Na taj način, oslobađaš nove ideje koje ti mogu pomoći pri reševanju nekog problema.

Zato papir i olovku u ruke i kreni da oslobađaš sve što držiš u sebi. Piši svako veče šta je to što te muči, šta je to što ti je prijalo u određenim situacijama i oslobodi se stresa, tuge, anksioznosti i vremenom ćeš videti veliku pozitivnu promenu.