IZGOREO SAM OD STRESA

Često umemo da izgorimo od stresa na poslu ili kod kuće. Okruženi smo njime i ne možemo ga izbeći, ali možemo raditi na tome da ga u velikoj meri smanjimo. Tada dobijamo opuštanje tela, njegovu regeneraciju i oporavak, što nas čini boljim i srećnijim. Kada smo toliko puno dali sebe, primili previše informacija i zadataka je stanje kada više ne možemo da se opustimo, grčimo se sami od sebe. Ovo stanje nazivamo stanje stresa. Nakon sedam dana uz primenu sledećih pet koraka bićete kao novi.

  1. Osećati se dobro – ovo je prioritet bez koga se ne možemo pokrenuti niti odlučiti na bilo kakav korak. Možda ćete reći da ne možete jer morate ići na posao ili zato što morate čuvati bebu. Ali razmislite, ko će ići na posao ili čuvati bebu ako se razbolite? Često sam govorio prijatelju koji mi je zavideo na tome što svake godine idem na more, da je to stvar prioriteta. Recimo, ja dugo nisam imao kola, a on ih ima i uopšte ne treba da se poredimo. Ja odmor stavljam na prvo mesto. Tako i vama prioritet treba biti da se osećate dobro. Nemojte se kolebati jer tada nećete uspeti u svojoj nameri. Ako želite odmor, stavite to kao prioritet i imaćete odmor.
  2. Isključiti televizor u potpunosti, a mobilni telefon u prvih sat, dva vremena nakon buđenja, zato što su to informacije koje vas otruju od ranog jutra. Hteli vi to ili ne, primili ste tonu informacija i ušli ste u proces sagorevanja. Posvetite se sebi, svakog jutra uradite nešto što je van šablona kako biste ispali iz svakodnevice.
  3. Nemojte voziti automobil. Svuda idite pešaka, ako je hladno obucite se. Nema žurbe, u tome jeste poenta. Ništa se neće promeniti za ovih sedam dana praktikovanja saveta.
  4. Jutarnje razgibavanje je veoma važno jer otpuštanjem endorfina stopiramo stres i kortizol, kao i lučenje adrenalina. Neka to budu vežbe istezanja do granice bola 5 – 7 minuta. Nakon toga pojesti zdrav doručak, bogat vlaknima (npr. musli sa mlekom ili jogurtom, ceđeno voće itd) kako bi se organizam kvalitetno pokrenuo.
  5. Rituali koje obavljamo identično svakog jutra, ali i večeri pomažu da se dodatno opustite. Spremanje kreveta za spavanje, tuširanje, pranje zuba i sve ostalo što radite kako biste se relaksirali. Ne preskačite ove male stvari.
Share-uj stranicu

Related Posts