KAKO DA SE OSVESTIM

Svest je stanje koje možemo videti, čuti, osetiti, pomirisati ili dodirnuti. To je stanje oko nas. Konstantno smo okruženi stvarima koje doživljavamo na svoj način. Moja i vaša svest nisu iste, ali funkcionišu po istim principima. Neko vidi boju na jedan način, a neko drugi na drugi način. Sve što doživljavamo na vizuelnoj, slušnoj, osetnoj vibraciji je svest. U trenucima kada smo zamišljeni, nalazimo se u stanju automatizacije podsvesti, tada nas ona preuzima. Ne razmišljamo ni o čemu i poenta je da tada nismo svesni. To su momenti kada nas neko pita zašto smo zamišljeni ili kada sami sebe uhvatimo zamišljene. Tada nismo svesni. Naša svest sakuplja informacije koje skladišti u podsvesti. Ona služi da se širimo, rastemo, učimo, radimo na sebi, odnosno da na neki način usadimo nešto u svoju podsvest, koja će nas kasnije automatizovati.

Podsvest su svi naši šabloni, programi, uverenja i sve ono što smo pokupili svešću, doživeli na jedan način i usadili u svoju memoriju. Dakle, svi šabloni i programi življenja koje smo nasledili od roditelja, sva uverenja koja smo stekli su naša podsvest koja stoji duboko ispod naše svesti i samo prikuplja informacije. Podsvest ne zna da li je nešto istina ili laž, da li je nešto dobro ili loše. Ona nema pojma ni o čemu. Anksioznost, depresija, loše emocije, negativne misli su pokazatelj da nam razum ne radi kako treba. Stvaramo nove šablone i nove načine funkcionisanja. Na primer, kada rešimo da naučimo stoj na rukama, potrebno je da svešću osetimo podlogu, izračunamo zalet, procenimo ugao, svoju visinu… Ako pogrešimo, padamo. Onog trenutka kada uspemo izvesno vreme da stojimo na rukama, hvatamo svojim razumom, intelektom i mudrošću taj momenat, memorišemo ga i povlačimo u podsvest. Vežbanjem ćemo na postojeće nadovezati nove informacije i to će rezultirati uspehom. Ovo nam dokazuje da vežbom možemo mnogo uticati na svoju podsvest.

Uzročnik anksioznosti i depresije je stanje razuma koje je na neki način dečije, a uhvatilo se strahova. Na taj način samo nastavljamo da se plašimo i tonemo sve dublje jer hranimo sve više tu negativnost. Tako sam ja shvatio da je moj razum slika koju sam uvlačio u podsvest, a ona je bila iskrivljena zato što nisam bio dovoljno osvešćen. Nisam dovoljno radio na sebi i razvijao mudrost. Plašio sam se novih iskustava i zbog toga sam stagnirao. Međutim, kada sam to promenio, počela su da se dešavaju čuda. Čemu služi naša podsvest ako je tako negativna? Da bismo preživeli. U njoj se nalaze sve funkcije koje su nam potrebne da bismo se spasili. Imamo svest, podsvest i svoje biće. Svakog trenutka klikom na odluku biramo hoćemo li biti svesni, gledati iz svog bića, osećati, proživeti nešto ili ćemo pustiti da nas vozi nesvesno. To je stanje sadašnjeg trenutka.

Ko je jači, svest ili podsvest? Podsvest je neograničena, ali mi njome upravljamo jer svakog trenutka možemo nešto shvatiti ili nam neko može otvoriti oči. To je trenutak kada sagledate samog sebe posmatrajući se iz neke druge perspektive. Mogu sada, na primer, da pratim sebe kako pišem tekst i da doživim kako to radim. Lično birate šta ćete raditi, kako ćete se osećati, šta ćete kod sebe promeniti, a šta zadržati. Uvek smo okruženi i negativnim i pozitivnim stvarima, a jačaće ono čemu dajemo pažnju. Pažnju dajemo iz dva razloga: zato što želimo i zato što se plašimo. Dakle, svesno biramo stanje svesti.

Ako ulažemo svesni napor da bismo promenili nešto kod sebe, na primer, ako imamo osećaj straha i govorimo sebi da moramo misliti pozitivno, u tom trenutku reagujete iz napora. Tako nećemo ništa uraditi. Napor zbog straha ne vodi ničemu. Da bismo nešto usadili u podsvest, moramo mnogo učiti i mnogo puta mirne glave ponoviti, odnosno raditi na sebi kada se osećamo dobro. Prihvatamo sami sebe iako nam se to možda ne sviđa, jer samo to smo mi. Da bismo promenili svoj šablon, moramo ga prihvatiti. To važi za svaki aspekt života i možete ga primeniti na bilo čemu što vas muči, da li ćete smršati, ugojiti se, početi da trenirate, raditi na sebi… Što više upoznajemo sebe, postajemo osvešćeniji. Celog života treba raditi na sebi jer podsvest je kao svemir. Astronauti svakodnevno nalaze nove planete i tako dosežu sve dublje u svemir, a na isti način mi svojim upoznavanjem sebe postajemo sve osvešćeniji.

Share-uj stranicu

Related Posts