KAKO SMANJITI NAPETOST

Testirajte sebe, a ono što ćete time dobiti je rasterećenje i stanje mira. Možda ćete po prvi put osetiti da ste centrirani i zadovoljni sobom. Ponovo ćete moći da se opustite i smanjićete telesne simptome napetosti. To su glavobolje, vratobolje, bolovi u želucu, ispod desnog ili levog rebra, pritisak u glavi, raznorazni strahovi, hipohondrija, bolovi u leđima, nogama, vrtoglavica itd.

Ko nas je pritisnuo? Sami sebe, zato što ne znamo kako da se opustimo. Uzmite papir i olovku, podelite papir na tri kolone. Cilj je rasteretiti se svih stvari koje držite u glavi. Kada misli izađu i kada ih dobro sagledate, videćete šta je nepotrebno i odbacićete. Shvatićete da dosta toga ne morate. Baš zato što mislite da sve to morate – ne možete ništa. Ne možete da se pokrenete jer mnogo očekujete od samog sebe, mnogo želite. Misli izazivaju napetost, a ona senzacije. Mnogo puta mislimo da znamo kuda idemo i šta radimo. Samokritični ste, pokušavate sve nešto na silu, pa odustanete. U glavi vam nastane magla i ne vidite više šta je realno, a šta ne. Zbunjeni ste. Slobodno mogu reći da je ovo najbolja od svih tehnika, koju svako od nas treba da radi bar jednom u mesec dana.

Prva kolona se zove ,,Šta ja to radim?’’. U njoj se bazirate samo na ono šta činite u toku dana, gde idete. Osvestite taj program koji vas vodi svakoga dana kroz isti proces. Uočite šta taj autopilot sve radi. Na primer, idete na posao, usisavate, šetate, idete na trening, brišete prašinu… Upišite koliko sati dnevno koristite telefon, gledate TV, čitate knjigu. Unesite svoje misli vezane isključivo za prošlost – osećaje krivice, stida, nelagode i sve što vas remeti. Ispišite sve do najsitnijih detalja, gde odlazi vaše vreme.

Druga kolona se zove ,,Šta ja to očekujem?’’, ona je vezana isključivo za budućnost. Misli na dnevnom nivou vezane za budućnost – novac, planovi, putovanja. Sve vaše želje, maštanja i ono što vas čini da odlutate u budućnost.

Treća kolona je ,,Šta je ono što mi je stvarno neophodno?’’. To su, recimo, kirija za stan, ishrana, trening, šetnja, voda… Vi znate gde ide vaše vreme u sadašnjosti, o čemu maštate u budućnosti i šta vam je neophodno. Kada napišete sve ovo, vratite se na prvu kolonu. Pročitajte šta to uopšte radite. Sortirajte sve ove stvari, na primer, posao, šetnja… Napravite redosled prioriteta. Ne možete precrtati posao, ali možete brisanje prašine. Bar tri ili četiri stavke nije potrebno raditi svaki dan. Smanjite misli u glavi i one više neće postojati u vašem režimu dana.

U drugoj koloni takođe napravite prioritete i sortirajte ih. Na primer, treba da okrečite stan i stvaraju vam se misli koje vas muče i pritiskaju. Odlučite da nećete krečiti ove godine i precrtate stavku. Tako odbacite sve što vas muči i manja je tenzija. I u trećoj koloni precrtajte sve ono zbog čega ste napeti. Čovek pada jer ima previše stvari koje mu podsvest nameće da mora da uradi. Ako vam je neophodno da se hranite zdravo, ali vas to čini anksioznim, precrtajte ručak. Ne mora biti zdrav. Automatski dobijate olakšanje i nastavljate samo sa zdravim doručkom i večerom.

Kada nametnete sebi da nešto morate, pašćete i tada nećete moći ništa, sve će vas mrzeti. Tako idete iz crnog u belo i padate. Opet napravite prioritete. Osetićete da ste mnogo stabilniji i opušteniji. Osećaćete se mnogo bolje. Gledajući te kolone, dobićete ideju šta treba raditi, o čemu misliti i šta vam je neophodno. Stvarate sliku centriranog života i mnogo ste manje opterećeni. Doživite podsvest kao malo dete koje neće da sluša. Ako ga bijemo, ono vrišti i treska se. Možemo biti blagi i strpljivi, da radimo postepeno sa tim malim detetom.

Ne okrivljujte sebe ako ne uspete. Nema pritiska da morate da jedete zdravo, da popijete dve litre vode, da morate da trenirate itd. Ništa ne morate. Sutradan ćete već videti da se napetost smanjuje, kao i anksioznost. Telesni simptomi samim tim iščezavaju. Uz pomoć ovog testa ćete se polako postaviti na noge. Kad god osetite napetost, znajte da ove tri kolone ne funkcionišu. Čovek može da se opusti samo kada podsvesni program smatra da je sve završio u toku dana. Ovo je način da se osvestite i tada ćete se osećati kao kralj. Ako imamo misao o moru i novcu, mnogo nam je kombinacija u glavi. Razmišljamo da li možemo ići na more i na koje more, za koliko novca itd.

Kada imate tonu stvari koje vam se ovako vrte po glavi, a ni ne znate da ih imate, to možete saznati na ovaj način. Izbacite sve što vam ne treba i olakšajte sebi maksimalno. Mnoge stvari ne morate raditi, o mnogim stvarima ne morate razmišljati. Vrlo slični zadaci se nalaze u anksikarticama i tekstualnim sesijama o kojima možete više saznati OVDE.

Share-uj stranicu

Related Posts