KAKO TO ŽIVOTNI PROSTOR UTIČE NA TVOJ ŽIVOT?

Da li si čuo/la za Feng Shui?

Feng shui je drevna umetnost i nauka koja je razvijena pre više od 3000 godina u Kini.

Bukvalna značenja reči su: FENG – vetar i SHUI – voda. U kineskoj kulturi vetar i voda povezani su sa dobrim zdravljem. Feng shui označava interakciju ljudi i njihovog okruženja.

Filozofija feng-shui-ja je praksa raspoređivanja delova u životnim prostorima kako bi se stvorila ravnoteža sa prirodnim svetom.

Prostor u kojem osoba živi i provodi dosta vremena treba da bude mesto gde se opušta i uživa. Stručnjaci savetuju da svoj prostor redovno sređuješ, premeštaš, krečiš jer na taj način menjaš energetski tok. Ova filozofija smatra da svaki deo našeg prostora označava jedan deo našeg tela. Krov je zapravo kosa, zidovi koža, prozori oči, hodnik vene, dok zidovi apsorbuju sve što se unutar prostora dešava što se odražava na život ukućana.

Istraživanja su pokazala da ovaj tip ravnoteže u životnom prostoru može pozitivno uticati na povećano raspoloženje, smanjenju depresije i anksioznosti i generalno na mentalno zdravlje.

Šta je to što Feng Shui savetuje kako bi uspostavio ravnotežu u tvom domu:

  1. Unesi biljke u svoj dom
  2. Čisti nered
  3. Neka ti prostor bude prohodan kako bi vazduh mogao da cirkuliše bez prepreka
  4. Obrati pažnju na određene komade nameštaja u odnosu na vrata.

Na primer: kada ležiš u krevetu ili sediš za radnim stolom, dobro bi bilo da možeš da vidiš vrata, a da ne budeš direktno u liniji sa njima. Najbolje mesto se nalazi dijagonalno od vrata, a zid iza tebe. Ovo predstavlja tvoju sposobnost da se efikasno nosiš sa prilikama i pretnjama koje dolaze u tvoj život.

5. Obrati pažnju na boje

U daljem tekstu možeš pročitati šta neke od boja znače prema feng shui-ju:

braon i zelena – rast i vitalnost

plava – obilje

siva i bela – jasnost I preciznost

svetlo žuta, bež ili boja kože i peščane boje – ishrana i stabilnost

crvena, narandžasta, ljubičasta, ružičasta i intenzivna žuta  – visoka energija

Ukrasi dom nekim figuricama za koje se smatra da donose sreću, kao što su slon, kornjača itd.

Pokušaj da i na ovaj način utičeš na svoje mentalno zdravlje. Uredi već danas svoj dom prema gorenavedenom i počni da primećuješ