5 STVARI KOJE VAS ČINE STABILNIJIM

Predstaviću pet važnih stvari bez kojih ne možete biti stabilni i koje morate činiti da biste bili dobro. U njih se ne može ušunjati nikakva depresija niti anksioznost. One su recept za organizaciju vašeg dana i života.

Rokovnik u kome ćete pisati šta kada radite, gde idete, obaveze koje imate svakoga dana (oprati sudove, usisati kuću…). Uz pomoć ove organizacije stičete utisak gde ste zapeli, gde imate suviše slobodnog vremena, a gde možete ubaciti vreme za sebe. Skontaćete gde možete ubaciti nešto lepo, a gde izbaciti ružno. Lično ne umem da živim bez rokovnika, da ne znam šta ću i kako ću sutra. Ovo će vam vratiti veru u sebe i osećaj da radite nešto korisno. Kada vidim da sam prepunio rokovnik, počnem da se osećam loše i kažem samom sebi da treba da usporim. Tada stanem i nema dalje dok se to ne ispuni i onda lagano krenem dalje. Poenta je ne pretrpati se, kao što ja imam tu tendenciju. Rokovnici koštaju oko 300 dinara u knjižarama.

Hobi je veoma važan jer njime eliminišemo svaki vid negativnih misli. Preusmeravamo pažnju sa njih na ono što nas ispunjava. Nikako ga nemojte koristiti u poslovne svrhe, jer on služi za razonodu. To može biti ono što ste nekada davno radili, a više ne radite, može biti neka aktivnost (ples, sport). Moj savet je da se uključite u grupne aktivnosti – pilates, joga… Ovde može spadati i rad na sebi. Hobi služi da vas prekine u približavanju tački pucanja kada više ne znate gde ćete i šta ćete. On vas vraća u balans da se nervi ne bi upalili pod uticajem stresa. Bez hobija bih se ja osećao veoma loše.

Fizička aktivnost nam pomaže da lučimo hormone koji su dobri za naše telo i umanjuje lučenje loših hormona koji nam pale nerve i dovode ih do usijanja. Nju možete svrstati u hobi, ali vam to ne bih preporučio, zato što ona treba da vam bude obaveza. Ona vas pokreće, vi ste vladar svog tela, poboljšavate svoje zdravlje, i menjate izgled svog tela. Recite sebi da želite da radite na sebi, želite da vidite promene. Kardioprogram ili mišićna masa, izbor je na vama. Šta god da odaberete, važno je da vas izbaci iz koloseka koji je loš. Ja bez rokovnika ne bih mogao da treniram, on je važan da vam organizuje dan kada ćete šta raditi. Ne pretrpavajte treninge, dovoljno je tri puta nedeljno. Ranije sam išao svaki dan, ali sada to više ne radim. Nema ništa lepše nego kada se fino izmorite, istuširate vrelom vodom i nakon toga namirišete. Trening je upravo nešto što će vas iščupati. Ako imate dobru organizaciju, nećete imati prazan hod u glavi.

Duhovnost je rad na sebi. Kao što treniramo telo, tako moramo trenirati i jačati svoj duh. Na mom Jutjub kanalu imate razne vežbe, pogledajte i druge kanale. Bitno je da počnete sa radom na sebi. I kada ste fizički aktivni, to je jedan vid duhovnosti koji vam podiže samopouzdanje. Konkretno, duhovnost za nekoga je religija i molitva, za nekoga meditacija, a za nekoga nešto treće. Važno je pronaći svoj način rada na sebi. Da li ćete raditi afirmacije, meditacije, tapkanje ili nešto drugo, na vama je. Bitno je da radite nešto u čemu nema prostora za anksioznost i lose misli. U svemu ovome problem je odlučiti. To je samo jedan klik u glavi. Duhovnost se ne trenira isto kao telo, ona se održava svakodnevno. Loši momenti kada nas preuzmu emocije su znak da nismo dovoljno radili na sebi. Ako ste uložili trud u sebe, nećete dozvoliti sebi da odreagujete kroz emociju. Možda ćete krenuti, ali ćete stati sa emocijom. Radom na sebi ćete podići sliku samog sebe i lako ćete odlučiti da budete dobro.

Posao nam podiže egzistenciju i ne dozvoljava da padnemo. Uvek sam radio za sebe, ali sam se mnogo puta osećao lose jer mi nije hitno da nešto odradim. Ne moram odmah to da završim, mogu i kasnije, uveče. Kada ste sami sebi nad glavom, možete biti malo lenji i potrebno je truda da se naterate na posao. Ljudi koji rade za drugoga moraju ići na posao i to je u redu. Važno je da vidite egzistenciju i da se zahvaljujete što imate posao, što možete platiti kiriju i račune, što možete pojesti i popiti. To vas čini vrednim u sopstvenim očima, osim ako nemate obrasce. Ako ih imate, pogledajte na mom kanalu plejlistu sa obrascima i šablonima.

U sastavljanju ovih prioriteta išao sam po redu kako mislim da je meni bitno. Ako nemam rokovnik u kome organizujem svoj dan, neću funkcionisati dobro. On mi je na prvom mestu, posle njega je hobi bez koga ćete raditi i onda kada ne treba da radite. Na trećem mestu je trening koji mi pomaže da se osećam bolje i manje stresno. Zahvaljujući organizaciji, hobiju i treningu, uspećete da budete kul na poslu. Neće vam delovati da samo radite. Uz sve ovo, želite i da radite na sebi. Bez ovih stvari ste lenji i mrtvi, kao kuvana noga. One utiču na naš mentalni sklop i u njima nema prostora za depresiju, anksioznost i strah.