NEUROPLASTIČNOST

Bilo je potrebno vreme da se stvori anksioznost koju smo dobili, a sada je dovoljna samo jedna misao da uletimo u anksioznost. Zbog toga nećemo moći tako brzo da izađemo iz nje jer nemamo stvorenu neuroplastičnost u svom mozgu.

Neke moderne magnetne rezonance i aparati za posmatranje neurona mogu primetiti neuroplastičnost, odnosno mape naših umova. U jednoj emisiji se govori o tome kako je taksistima u Londonu sniman mozak i tom prilikom je primećeno da im je proširen deo jedne vijuge jer imaju malo više informacija. Kada im se kaže neka adresa, prostruji im impuls preko tog zadebljanog dela.

Neuroplastičnost su milioni neuroćelija koje su stvorile vaše misli i osećanja. One vas automatski vode ka vašim starim negativnim uverenjima. Te putanje ste sami stvarali svojim iskustvima, napravili ste negativno uverenje koje je za vas postalo istina i sada je dovoljna samo jedna misao da upadnete u to stanje. Sada isto tako onim načinom na koji rešite da prevaziđete anksioznost krenite da stvarate novi neuro put u svom mozgu. Pošto su stare neuro putanje u vašem mozgu tako dugo korišćene, mnogo puta ste upadali u anksiozno stanje, očaj i strahove, one neće tako lako nestati. Ako je stara neuro putanja jedna duga linija, nova koja se stvara vežbom će na početku biti kratka naspram nje. Vremenom će ona polako rasti, pa će zadebljati sve više i više. Da bi se razvila, mnogo puta treba da ponavljate sebi, da vežbate ispred ogledala toliko mnogo da, kada se probudite u pola noći možete ispričati sve što ste sebi utuvili u glavu vezano za izlečenje. Kada vežbate, razvijate novu neuro putanju dokle god ona ne postane snažna kao i ova pogrešna. Na tom putu ćete padati, ali je poenta da znate da je svaki pad znak da napredujete. Podsvest se buni i ne želi da ispadne iz okvira.

Umeo sam mnogo puta da se zaletim, čitam, učim, super mi je, sada znam sve, shvatio sam sve. I onda me sastavi da ne znam gde sam. Nije mi dobro, još gore upadnem u anksioznost i plašim se da ponovo krenem. Nisam shvatao da je normalno padati. Što više spuštate nove informacije duboko u mozak, to će nova neuro putanja postajati jača. Što manje primećujete stare informacije, one će slabiti i sve manje vas plašiti.

Na ovaj način se prevazilazi anksioznost. Ožiljak će ostati zauvek, ali ćete dok puknete prstima otići u dobar osećaj i dobro raspoloženje. Nećete dozvoliti sebi da padnete i vratite se na staru neuro putanju. Mozak radi po principu ,,koristi ga ili ga izgubi“, a vi ne želite da ga izgubite. Zato radite, ne budite lenji. Svako može da radi na sebi.

Jedan od najboljih načina za rad na sebi je objašnjen u seminaru koren tvoje anksioznosti i put do slobode.

Share-uj stranicu

Related Posts