OPSESIVNE MISLI

Postoji čisto opsesivni poremećaj gde nas napadaju samo misli, a postoji i opsesivno-kompulsivni poremećaj gde misao moramo smiriti nekom radnjom. Kombinacija je milion, gazite kocke po ulici ili žvake da vam se ne bi desilo nešto loše. Neko pere ruke, neko uključuje i isključuje šporet po deset puta itd.

Opsesije su loše i crne misli koje ne možete odgurnuti od sebe. One su opterećujuće i ne mogu se olakšati kompulsijom. Mene su opsesije urnisale. Srž te crne misli je da ono što je u vašem umu niste vi i ne želite to. Dolazi do uznemirenja vašeg bića i ličnosti, bunite se protiv te misli. Vi niste to što čujete i osetite kroz tu misao. Zato se bunite, loše vam je i to je grozan osećaj. To može ići u nedogled. Opsesivna misao nastaje usled nerešavanja realnih problema. Često se javlja kada se spoje neodgovornost, lenjost i krivica.

Ako nesvesno bežite od odgovornosti za sopstveni život ili stvarnosti, to je način da se ovakva misao javi. One uvek gađaju tamo gde vam je najvažnije. Povezuju se ono što najviše poštujete i vaš problem koji imate. Na primer, imate majku koju najviše poštujete, vaša misao će biti da naudite svojoj majci. Ili ako najviše volite decu, a imate loš seksualni odnos sa partnerom, može se desiti da pomislite da ste pedofil. Takođe, mogu se javiti misli da ste gej ili heteroseksualac, ukoliko ste gej. Postoji rešenje. Strah je, kao što znate, iluzija. O tome imate dosta teksotva na Guglu. Samim tim što se borite protiv toga, to niste vi. Vi niste vaša misao i ne možete to postati. Ljudi reaguju iz emocije, a ne iz misli, ali misli stvaraju emociju.

Ne možete opsesivne misli odjednom okrenuti na pozitivno, to nije tako jednostavno. Zamislite da je misao voz u pokretu, on ne može odjednom krenuti nazad. Najpre se mora zaustaviti i postepeno krenuti na drugu stranu. To će reći da morate prvo umiriti svoje misli meditacijom, pranjem sudova, usisavanjem ili šta god vam skreće misli. Pojedite ljutu papričicu ili nešto kiselo, samo šokirajte sebe i prekinite momenat negativnog. Tada polako počnite da radite ono što volite, pročitajte nešto lepo, pozovite prijatelje, nacrtajte ili napišite nešto. Ako prisiljavate sebe da naglo morate početi da mislite pozitivno, doći će do napada panike. Imam drugara koji je religiozan i u crkvi mu se dešavaju katastrofalne opsesivne misli vezane za seks. Mnogo se plaši toga, ali voli da ide u crkvu. Znam i čoveka koji se plaši Novaka Đokovića. Verovatno se uznemirio prilikom gledanja turnira, pa mu je podsvest to povezala sa likom Đokovića i razvio je fobiju od njega. Nemojte se plašiti ovih misli jer nisu opasne.