STIMULANSI KOJE TREBA IZBEGAVATI

Postoje oni stimulansi koji nadražuju naš nervni sistem i oni koji ga ojačavaju. Kod anksioznosti je važno da naučimo koji kako funkcionišu da bismo mogli da se borimo. Neki od stimulanasa su cigarete, kafa i alkohol. Oni koji smiruju naš nervni sistem su razni vitamini i voda.

Cigarete su zeznut stimulans. Kada popušimo cigaretu, luči se hormon sreće i u trenutku pušenja naglo skače. Pet minuta nakon gašenja cigarete njegova razina počinje da opada. Nije toliki problem to što je cigareta štetna, već je problem u tom opadanju koje ne primećujemo. Dok opada ta razina nikotina u krvi, naš organizam počinje da doživljava stres i to je okidač. Sa takvim okidačem vrlo lako možete doživeti anksiozni ili panični napad, gušenje, aritmiju, nesanicu ili nemogućnost da ustanete ujutru, a prisutne su glavobolje i osećaj kočenja u vratu. Kada ostavimo cigarete, telo doživljava šok i mora da prođe kroz fazu odvikavanja. Kada se izborimo sa time, postepeno se vraća razina na normalu, gde i ostaje. Kao nepušači više ne doživljavamo stimulanse tako agresivno. Nema više naglih skokova i padova na dnevnom nivou. Život postaje opušteniji.

Sa alkoholom nemam mnogo iskustva, osim što sam ponekad popio. Moja granica je tri piva i ne idem dalje jer znam šta me čeka. Kod ljudi koji svakodnevno konzumiraju alkohol dešava se ista ona razina kao kod cigareta. Samo traži da se doliva, a u trenucima kada opada alkohol vi ste veoma uznemireni. Napijem se pa mi sutradan krene osećaj pada alkohola u krvi i nije mi dobro, a ne smem lek da popijem, to je pravi pakao. Sav zujim, trnem, tresem se, vrti mi se u glavi, napet sam i ne znam gde ću i šta ću.

Kofein je vrlo ozbiljan otrov u anksioznosti, pogotovo nes kafa ili kratka kafa. Kako ispijemo kafu, u stomaku nam se aktivira alarm i pali se budnost. Anksioznima to nije potrebno, jer smo budni i bez kafe. Nekada sam pio po tri kafe dnevno, jake turske. Ostavio sam kafu istovremeno sa cigaretama jer mi nije imalo smisla jedno bez drugog i primetio sam da mi se smirilo srce i disanje. Jedina loša stvar je što su mi se creva ulenjila otkada ne pijem kafu, ali za to postoje raznorazni musli.

Kada koristite stimulanse, imate tri puta veću šansu za dobijanje anksioznosti i njen opstanak. Ostavljanjem stimulanasa imate tri puta veću šansu za eliminisanje simptoma i anksioznosti. Kada sklonite sve te stvari koje vas ugrožavaju, videćete da se osećate lagodno, poletno, nema glavobolje i nesanice. Naravno, postoji apstinencijalni period koji je veoma težak. Kada sam ostavio kafu i cigare, nisam mogao da spavam nekoliko dana i pucala mi je glava jer sam imao previše kiseonika u krvi. Noću sam se znojio kao narkoman. Spremite se na nelagodu, ali kada sve to prođe postaćete drugačija i snažnija osoba.

Protivotrov stimulansima su voda i kompleks vitamina i minerala. Naš organizam je 80% sastavljen od vode i kada smo dehidrirani spojevi u mozgu ne prenose dobro informacije. To stvara zakočene misli, strahove, dubiozu, anksioznost, uznemirenost. Svaki stres u organizmu stvara anksioznost. Uopšte nisam pio vodu, već čajeve, kafu i sokove. Sada ne dozvoljavam sebi da ne popijem bar dve do dve i po čiste vode dnevno. Pijenjem vode čistite svoje telo i ne dozvoljavate mu da doživi stres. Pomažete rad bubrega, čistite bešiku, mokraćne kanale i celokupno svoje telo. Postajete odgovorni za sebe, razvijate ljubav prema sebi, što je jedan od načina rada na sebi. Voda je odličan antioksidant koji čisti organizam od svih otrovnih materija, njome unosimo kiseonik koji je ćelijama neophodan. Treba je piti na sobnoj temperaturi, nikako iz frižidera jer hladna voda lepi masnoće po našim crevima i želucu. Poželjno je da prva jutarnja čaša bude mlaka zbog čišćenja probavnog sistema.

Ishranom unosimo sve i svašta. Ona je važna u anksioznosti i može biti okidač koji smeta. Treba se hraniti zdravo i ono što ja koristim su multivitamini kao dodaci ishrani. Njihovo unošenje mi prija i mentalno i fizički. Pijem svaki dan po jedan, nekad napravim pauzu pa promenim, na primer nekad samo vitamin C, nekad kompleks vitamina, nekad samo minerale itd. B vitamin je odličan za nervni sistem. Celokupnim radom na sebi doprinosimo zdravom telu, a kada je ono dobro, ne može izostati um. Nemojte trovati i uništavati sebe. U zdravom telu zdrav duh.