UZIMAJ VITAMINE, OSEĆAĆEŠ SE BOLJE!

Rečenicu iz naslova bloga često čuješ od dragih i starijih osoba koji ti daju savete kada se ne osećaš dobro psihički, ali i fizički. U sebi pomisliš – Dobro, smarate me, uzeću – pa na kraju i ne uzmeš.

Međutim, treba staviti prst na čelo i zapitati se iz kojih razloga ti upućuju takav savet. Zaista postoje mnogobrojni benefiti uzimanja vitamina. Najnovija istraživanja su pokazala da vitamini mogu igrati glavnu ulogu u lečenju anksioznosti i depresije.

Uzmimo za primer magnezijum. Magnezijum je mineral koji igra ima važnu ulogu u mnogim telesnim i nervnim funkcijama. Sad misliš – A jeste, narokam se magnezijumom i super mi je – ali magnezijum itekako utiče na tebe na sledeći način:

  1. Podstiče proizvodnju neurotransmitera, tzv. gama-aminobuternu kiselinu, koja opušta mozak.
  2. Sprečava upale – upalu uzrokuju citokini za koje je dokazano da doprinose stvaranju mentalnih poremećaja, kao i samoubilačkih misli. Magnezijum deluje protivupalno i čini da se osećaš mirno.
  3. Povećava nivo serotonina što doprinosi lečenju depresije i anksioznosti.
  4. Reguliše nivo šećera u krvi – ukoliko se pravilno hraniš i održavaš nivo magnezijuma, budi siguran/a da će nivo šećera u krvi biti stabilan.
  5. Opušta mišiće – ukoliko su ti mišići zategnuti, imaćeš grčeve. To znači da ti nedostaje magnezijum i tada telo luči više adrenalina i kortizola, koji važe za hormone stresa. Povišeni kortizol doprinosi depresiji i anksioznosti. Uzimanje magnezijuma opušta mišiće i sprečava navedene posledice.

Namirnice bogate magnezijumom su: spanać, blitva, grašak, brokoli, kelj, (crni) pasulj, sočivo, bademi, lešnik, orasi, kikiriki, avokado, banane, jagode, kupine, meso, kakao, jogurt, smokve, crna čokolada, smeđi pirinač i zob.

Od gorenavedenih namirnica svašta nešto ukusno se može napraviti. Pravac kuhinja i zdrava hrana!

Share-uj stranicu

Related Posts