ZA VUKOVE KOJI HODAJU SAMI

Hodaj svojim sopstvenim putem! Hodaj svojim sopstvenim prokletim putem! Ne idi putem nekog drugog. Ne idi putem koji su tvoji roditelji predodredili za tebe samo zato što osećaš emotivni dug prema njima. Ne idi putem koji izgleda kao tvoj, ali je zapravo izmišljani društveni ideal onoga ko treba da budeš! Ne idi putem samo zato što si pao na njega. Ne idi putem prema kome osećaš robovsku dužnost, jer je to ono što je potrebno da radiš po mišljenju dominantnih socijalno-kulturnih standarda! Hodaj svojim sopstvenim putem! Ako ćeš da pokušaš, idi do kraja! U suprotnom, nemoj ni da počinješ! Ako ćeš da pokušaš, idi do kraja!

To može da znači gubljenje devojaka, žena, rođaka, poslova, a možda čak i tvog uma. Idi do kraja! To može da znači da nećeš jesti 3 ili 4 dana, može da znači izolaciju. Izolacija je dar. Svi drugi su test tvoje izdržljivosti, koliko zaista želiš to da uradiš. Kada su stvari teške, u redu je da se osećaš slabo. U redu je da želiš da plačeš. U redu je da se osećaš preplavljeno. Nema ništa pogrešnog u vezi toga! To znači biranje sopstvenog puta na veoma svestan način. Svi posedujemo unutrašnjeg vuka, žeđ za slobodom, istinom i autentičnošću. Ako tražimo da živimo značajan život, ako želimo da zadovoljimo svoju sudbinu, naš posao je da slušamo tog unutrašnjeg vuka, našu tajnu, divlju prirodu. Hodanje sopstvenim putem, u nekom trenutku, uvek zahteva svestan izbor u kom kažeš „Da! Ovo mi izgleda ispravno i za time moja duša žudi!“ Mrzeće te i njihova mržnja će biti savršena, kao sjajan dijamant, kao nož, kao planina, kao vuk! U nekom trenutku tokom tvog životnog putovanja moraćeš da prihvatiš da si usamljeni vuk. Moraćeš da putuješ sam. Moraćeš da radiš neuobičajene stvari, da se oslobodiš od čopora, postavljaš teška pitanja i suočiš se sa istinama koje mogu da te otuđe od drugih. Ako ćeš da pokušaš, idi do kraja! Nema drugog osećanja kao što je to! Bićeš sam sa bogovima i noći će goreti od vatre.

Uradi to! Uradi to! Do kraja! Budi pronicljiv. Prozri predrasude. Zanemari hejtere i nastavi da se krećeš napred. Čak i ako si umoran od borbe nastavi da se krećeš napred! Biti usamljeni vuk znači biti ratnik. Uradi to! Biti usamljeni vuk znači zalagati se za ono u šta veruješ i hrabro zakoračiti u nepoznatu divljinu. Vredno je toga! Mogu da ti garantujem to i da te uveravam dok ne pomodrim, ali na kraju ovo moraš da otkriješ sam. Shvati i prihvati da će biti usporavanja, bilo od strane prijatelja, članova porodice ili društva u celini, neizbežno ćeš se susretati sa onima koji govore „ne“. U nekom trenutku srešćeš se sa cinicima, ljudima koji uništavaju uživanje i onima koji su sumorni, koji žele da te spuste na svoj nivo. Razlog zbog kog se bore protiv tebe je da, u njihovim umovima, ti poništavaš njihov način postojanja. Hrabro stvarajući svoj put, činiš da se oni osvrću na njihove živote i odluke. Ako, na nekom nivou, oni shvate da su pratili masu i nisu samostalno načinili nikakve jedinstvene odluke, osećaće dozu ozlojeđenosti koju će projektovati na tebe. Iako nije prijatno da prihvatiš ovo, shvati da je problem u njima, ne tebi! Svi koji srcem idu putem će iskusiti društvenu nelagodu u nekom trenutku. Zasigurno nisi jedini koji se suočava sa ovim problemom.

Samo nastavi da se krećeš napred i podseti sebe da nije ni na kome da diktira kakav tvoj život treba da bude, osim na tebi. Pitaj sebe: „Šta istinski i jako želim?“ Ovo nije pitanje koje treba samo jednom da pitaš. Ovo je pitanje koje neprestano pitaš na svom putu, iznova hiljadu puta. Nastavi da vraćaš svoj fokus na ono što najjače želiš, a ne na ono što drugi žele da projektuju ili svale na tebe! Šta osećaš da te poziva da to radiš? Šta želiš da postigneš u svom životu? Kojim fantastičnim putevima se plašiš da hodaš jer su toliko strani, ali te potajno privlače? Naši putevi nisu statični, oni se konstantno smenjuju, razvijaju i menjaju. Postavljajući sebi ovo pitanje iznova, moći ćeš da neprestano ponovo pronalaziš sebe. Umesto da budeš zaglavljen u starom i zaostalom načinu života, bićeš usaglašen sa svojom dušom.

Voli sebe i budi svoj sopstveni najbolji prijatelj! Prihvatanje puta vuka i preuzimanje odgovornosti za svoj život može da bude usamljeno. Ako si svoj najgori neprijatelj, tvoj put će biti milion puta teži. Ali ako možeš da fokusiraš malo te energije na učenje da voliš i prihvatiš sebe baš onakvog kakav si, tvoj put će biti milion puta lakši! Vežbanje samosažaljenja i učenje da voliš sebe su najmoćniji instrumenti i snage koje možeš ikada da poseduješ. Nastoj da naučiš malo više o sebi, svojim snagama i slabostima svakog dana! Samootkrivanje i samorazumevanje su strašno važni aspekti hodanja sopstvenim putem. Kao što je mudri majstor Lao Ča jednom napisao: „Onaj koji poznaje druge je mudar. Onaj koji poznaje sebe je prosvetljen“. Tek kada budeš u stanju da duboko upoznaš sebe, možeš zaista da prihvatiš ko si i samouvereno ideš svojim putem. Hodanje putem vuka će te neizbežno suočiti sa nekim zastrašujućim situacijama. Čak i samo započinjanje puta u te tajnovite šume je zastrašujuće. Praćenje svog srca i slušanje svog zova nije isto što i sijanje sunca i ruže kao što mnogi ljudi čine da izgleda! To često zahteva strašnu žrtvu i sposobnost da se strah gleda pravo u oči, bez okretanja na drugu stranu. Drži na umu svoj cilj! Reafirmiši svoju vrednost i unutrašnju snagu i nastavi dalje! Ne dozvoli ničemu i nikome da pokuša da te obori! A ako ipak padneš, nastavi da se podižeš iznova i iznova.

Zapamti, možeš da uradiš bilo šta! Uradi to iako se plašiš! Imaj hrabrosti da budeš ranjiv! Prigrli divlji i neracionalni deo sebe koji služi kao tvoj unutrašnji kompas! Slušaj svoja unutrašnja osećanja i dozvoli svom životinjskom ja da bude ispunjeno strašću! Ne moraš više da budeš ukroćen ili suzbijen! Hodanje svojim sopstvenim putem i prihvatanje svog usamljenog vuka znači da konačno imaš slobodu! Imaš slobodu da osetiš vetar u kosi, sunce na licu i zemlju pod stopalima! Tvoj život je tvoje delo! Tvoja sudbina je u tvojim rukama! Kada ne mogu da stvaraju umetnost, oni neće razumeti umetnost. Smatraće svoje neuspehe stvaraocima, neuspesima sveta! Kada ne mogu da vole potpuno, verovaće da je tvoja ljubav nepotpuna i onda ćete mrzeti. I njihova mržnja će biti savršena. Kao nož, kao planina, kao tigar, kao otrov! Bićeš sam sa bogovima i noći će goreti od vatre. Uradi to!

Share-uj stranicu

Related Posts