ZAGLAVIO SAM SE

Iskustva u životu nas vode određenim putevima i pošto, naravno, svi pravimo greške, odlučujemo da odustanemo od nekih stvari zato što se plašimo. Na primer, našli ste partnera kome smetaju neke vaše osobine i vi se promenite, pa vam majka kaže da ne radite više neke stvari i vi ih više ne radite, pa onda prećutite kolegi s posla nešto što je trebalo da mu odgovorite itd. Sve ovo dovodi do toga da skraćujete sebe i postanete manji, dok sve oko vas što ne znate, ostaje isto ili se čak širi i napreduje. Postali ste manji, jer ste sami sebe ograničili strahovima iz potrebe da valjamo drugome. Onoga trenutka kada osetite da ste se zaglavili, vi ste se toliko nabili u mulj da nema mogućnosti da se izađe, iz vaše perspektive.

Ako nas je ovaj način razmišljanja doveo do ovoga, a onda, sa tim istim načinom razmišljanja hoćemo da izađemo, to je užas. Ne možete izaći iz problema sa istim načinom razmišljanja. Kada kažete da ne možete u nešto drugačije da verujete, onda nema načina da vam se pomogne. Ne možemo se odglaviti sa istim mišljenjem sa kojim smo se zaglavili. Kada ne želite više tako, ali i dalje isto mislite i radite, to se onda zove zaglavljenost. Morate naučiti da gledate drugačije. Na sto načina možete probati drugačije da biste nešto promenili. Kada krenete da se čupate iz zaglavljenosti, osećate otpor jer vam je sve poznato. Plašite se neznanja, ne znate šta možete da očekujete.

Ako iz tačke zaglavljenosti poželite da imate više znanja, počinjete da istražujete. Danas sve možete pronaći. Počnite da učite nešto, informišite se, raspitajte se, pogledajte iz drugačijeg ugla. Vidite šta treba da uradite da biste dobili više znanja, informacija, iskustva, drugačijeg razmišljanja. Ne možete očekivati promene ako ne izađete iz zone komfora i zađete u nepoznato. Silom menjajte način razmišljanja. Kako ste naučili prvu pesmicu kad ste bili mali? Čuli ste je mnogo puta i dan-danas je pevušite. Prvih pet puta je niste znali, ali ste je ponavljanjem naučili. Odredite svoj način razmišljanja i samo ponavljajte, čak i kada padnete i čini vam se da više nema smisla. U jednom trenutku će se nešto desiti, skontaćete da drugačije gledate i da ste promenili način razmišljanja.

Strah vam je rekao nemoj da radiš ovo i ono, nemoj da ideš na posao, nemoj da ulaziš u autobus… Na taj način vas je presekao i skupili ste se. Što ste se više skupili, više ćete biti pod pritiskom, čista fizika. Da biste to promenili, morate činiti stvari kojih se plašite i koje niste činili, ali ne jednom nego mnogo puta. Onda ćete sve to naučiti i usvojiti kao novo iskustvo. Ako ste pritom i svesni, uvidećete da, na primer, niste baš tako loši u društvu. Mislićete drugačije, čak i ako vam se čini da nema poente. Vaše znanje vam neće dozvoliti, ali kada naučite i iskusite nešto novo, dobićete prostora, više se nećete gušiti i osećaćete se dobro u svojoj koži. Verujte mi, jer sam na ovaj način doživeo transformaciju samoga sebe.

Šta bi moglo biti neznanje? Recimo, ja igram salsu, a nisam verovao da mogu ikada kročiti tamo, nisam bio tip koga bi to zanimalo. Zapitao sam se zašto da ne probam. Znači, bio sam u tom svom oklopu, tj. krivom znanju i mislio sam da sam najpametniji. Tada sam naučio salsu i postao veći od oklopa. Pa sam onda krenuo na časove engleskog i postao još veći. Tada sam rešio da se suočim sa najvećim strahom, da mu se zahvalim što postoji i kažem mu da mi prija to što mi radi. Na ovaj način sam postao mnogo veći i proširio svoj prostor. Učite, edukujte se, trenirajte, vežbajte, čitajte, isprobavajte nove stvari, upoznajte nove ljude i više nećete biti zaglavljeni. Tek ćete tada videti zašto ste se uopšte zaglavili. Uvidećete prepreke koje vam stoje na putu. Možda su to osobe, možda posao, ljubav, porodica… Možda vas je baš nešto od navedenog iseklo i zbog toga ste se umanjili.