ZDRAVE GRANICE

Danas pričamo o tome šta su zdrave granice i kako ih postaviti.

Zdrave granice su ključni deo zdravog emocionalnog i mentalnog funkcionisanja. One nam pomažu da postavimo granice u odnosima sa drugim ljudima, održimo svoje emocionalno i mentalno zdravlje i postignemo ciljeve koji su nam važni.

Zdrave granice predstavljaju ograničenja koja postavljamo kako bismo sebe zaštitili od negativnih uticaja drugih ljudi, ali i od preteranih zahteva koje namećemo sebi. One pomažu da uspostavimo ravnotežu između naših potreba i potreba drugih ljudi. Kada postavljamo zdrave granice, postajemo svesni svojih ograničenja i time osnažujemo sebe da odbijemo stvari koje nam ne prijaju, kao i da uvažimo svoje potrebe i prioritete.

Postavljanje zdravih granica može biti teško, ali je važno da se izborite za sebe i za svoje potrebe.

Evo 3 saveta kako postaviti zdrave granice:

  1. Razmislite o tome koje su to situacije ili odnosi sa drugim ljudima koji Vam predstavljaju najveći izazov. Razmislite o tome kako se osećate u tim situacijama i šta Vam je potrebno da biste se osećali bolje. Zapišite ovaj deo na papir.
  2. Kada postavljate granice, budite jasni i direktni u svojim zahtevima. Nemojte okolišati ili se plašiti da izrazite svoje potrebe.
  3. Postavljanje granica zahteva upornost i doslednost. Ne dozvolite drugim ljudima da Vam nameću svoje zahteve i da Vas preopterećuju.

Postavljanje zdravih granica nije jednostavan proces, ali će Vam doneti mnoge benefite na duge staze. Uspostavljanje zdravih granica će Vam pomoći da se osećate sigurnije i slobodnije u odnosima sa drugim ljudima, a istovremeno ćete ojačati svoje mentalno i emocionalno zdravlje.